Prosejte brašno u plastičnu činiju, koja se može zatvoriti poklopcem (zapremine oko 1,5 l) i dobro pomešajte sa šećerom i suvim kvascem. Dodajte mlaku vodu i mešajte varjačom (drvenom ili plastičnom) dok ne dobijete glatko testo. Zatvorite činiju poklopcem. Ostavite početno testo da odstoji na sobnoj temperaturi 2 dana, pritom povremeno promešajte. Nakon toga testo čuvate u frižideru.Sada nastavite kao da ste Zigfridovo (ili šašavo) testo dobili na poklon.
1. dan: miruje, 2. dan: promešati, 3. dan: promešati, 4. dan: promešati,
5. dan: 1. hranjenje: Prosejte brašno, dodajte zajedno sa šećerom i vodom ili mlekom i dobro sjedinite.
6. dan: promešati, 7. dan: promešati, 8. dan: promešati, 9. dan: promešati,
10. dan: 2. hranjenje: Prosejte brašno, dodajte zajedno sa šećerom i vodom ili mlekom i dobro sjedinite. Gusto šašavo testo podelite na 3 jednake porcija (po oko 200 g). Sa jednom porcijom možete da pripremite jedan recept.
Pojedinačne porcije možete i da zamrznete, poklonite ili iskoristite za novo početno testo. Onda počinjete od 1. dana (miruje). Od ovog testa možete da mesite hleb, pogače, kiflice itd. Dodajte samo toliko brašna, koliko je potrebno da dobijete meko testo. Pre pečenja možete da premažete pripremljeno pecivo umućenim žumancetom ili umućenim i dobro posoljenim belancetom.
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva
Hleb i peciva