Prosejte brašno u plastičnu činiju, koja se može zatvoriti poklopcem (zapremine oko 1,5 l) i dobro pomešajte sa šećerom i suvim kvascem. Dodajte mlaku vodu i mešajte varjačom (drvenom ili plastičnom) dok ne dobijete glatko testo. Zatvorite činiju poklopcem. Ostavite početno testo da odstoji na sobnoj temperaturi 2 dana, pritom povremeno promešajte. Nakon toga testo čuvate u frižideru. Sada nastavite kao da ste Hilandarsko (ili Hermanovo) testo dobili na poklon.
1. dan: miruje, 2. dan: promešati, 3. dan: promešati, 4. dan: promešati,
5. dan: 1. hranjenje: Prosejte brašno, dodajte zajedno sa šećerom i mlekom i dobro sjedinite.
6. dan: promešati, 7. dan: promešati, 8. dan: promešati, 9. dan: promešati,
10. dan: 2. hranjenje: Prosejte brašno, dodajte zajedno sa šećerom i mlekom i dobro sjedinite.
Gusto Hilandarsko testo podelite na 5 jednakih porcija (po oko 200 g). Sa jednom porcijom možete da pripremite jedan recept. Pojedinačne porcije možete i da zamrznete, poklonite ili iskoristite za novo početno testo. Onda počinjete od 1. dana.
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva
Hleb i peciva