Zagrejte rernu. Podmažite kalupe.
Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, prosejte u činiju. Dodajte preostale sastojke i umutite sve mikserom (nastavci za mešenje) prvo najmanjom, potom najvećom brzinom, tako da dobijete glatko testo. (Ne mesite preduge, inače će testo postati lepljivo!)Podelite testo na tri dela i preradite prema sledećim receptima. Male kalupe za kolače stavite zajedno na rešetku u donjem delu rerne i pecite prema uputstvima.
1/3 testa razvijte na radnoj površini, blago posutoj brašnom, u pravougaonik 18 x 30 cm.
Umutite aromu ruma sa belancetom. Pomešajte lešnik sa šećerom i vanilin šećerom i dodajte u belance. Ploču testa prvo namažite džemom od kajsije, onda filom od lešnika. Namotajte od kraće strane i stavite u četvrtasti uski kalup. Umutite žumance sa mlekom, time premažite rolat i zasecite u cik-cak po površini, oko ½ cm duboko.
Pozicija rešetke: srednja
Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 180 °C
Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 160 °C
Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne. Ostavite hleb da se prohladi u kalupu, odvojite od kalupa i istresite na rešetku da se hladi.
Citronat sitno iseckajte, pomešajte sa preostalim sastojcima i umesite u 1/3 testa od sira i ulja i stavite testo u kalup za kuglof. Podešavanje rerne i vreme pečenja vidi gore.Kolač ostavite da odstoji 10 minuta u kalupu, odvojite ga, istresite na rešetku i ostavite da se ohladi. Po želji pospite šećerom u prahu.
1/3 testaod sira i ulja razvijte na dnu kalupa sa štipaljkom.Nadev: Oljuštite jabuke, isecite na četvrtke, očistite i isecite na oko ½ cm debele kriške. Koru ravnomerno obložite jabukama, pospite šećerom i suvim grožđem, maslac u komadićima pobacajte preko toga.Podešavanje rerne i vreme pečenja vidi gore.Kolač ostavite da odstoji 10 minuta u kalupu, odvojite ga i ostavite da se ohladi.
Pomešajte šećer u prahu sa sokom od limuna, tako da dobijete gusto tečnu glazuru. Time poprskajte kolač i ostavite glazuru da se stegne.
Slični recepti
Kolači
Kolači
Kolači