Zagrejte rernu. Podmažite kalup jelke i pospite brašnom.
Iseckajte nugat na male kocke. 50 g oraha sitno iseckajte. 50 g nugat kocki i preostale orahe ostavite po strani za ukrašavanje.
75 g kajsija i marcipan isecite na sitne kocke. Odvojite 1 kašiku seckanih pistaća i preostale kajsije za ukrašavanje.
25 g brusnica i 50 g kokosovog brašna ostavite po strani za ukrašavanje.
Mikserom (nastavci za mućenje) penasto umutite mekani margarin ili maslac. Postepeno dodajte šećer, vanilin šećer i aromu neprestano muteći sve dok ne dobijete ujednačenu smesu. Na svakih ½ minuta dodajte po jedno jaje, muteći najvećom brzinom. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, bademom i začinima i dodajte u smesu naizmenično sa crnim vinom ili mlekom, iz dva puta, i mutite kratko srednjom brzinom. Na kraju dodajte rendanu čokoladu i u zavisnosti od varijante komadiće nugata i oraha ili komadiće kajsija, marcipana i seckane pistaće ili brusnice i kokosovo brašnoi mutite kratko najmanjom brzinom. Sipajte testo u kalup, pritom kašikom povucite malo ka ćoškovima, tako da na sredini nastane malo udubljenje. Stavite kalup na rešetku u donjem delu rerne i pecite. Nakon 25 min pokrijte kolač papirom za pečenje.
Pozicija rešetke: donja
Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 180 °C
Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 160 °C
Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne. Provucite marmeladu kroz sito. Ostavite kolač da odstoji još 10 minuta u kalupu, potom odvojite i istresite na papirom za pečenje obloženu rešetku za kolače. Premažite kolač marmeladom i ostavite da se ohladi.
Čokoladu za kuvanje grubo usitnite i otopite sa preostalim nugatom na pari, na tihoj vatri. Pomoću četkice time premažite jelku. Belu čokoladu grubo usitnite i otopite na pari na tihoj vatri. Sipajte čokoladu u kesicu za zamrzivač i dobro je zatvorite. Odsecite mali ćošak i našpricajte na još vlažnu tamnu čokoladu paralelno sa ivicama jelke odmaknuvši oko ½ cm od ivice. Uz pomoć drvenog štapića linije razvucite odozgo do dole, tako da nastanu „talasi". Dekorativno ukrasite preostalim jezgrima oraha.
Preostale kajsije isecite na četvrtke. Belu čokoladu grubo usitnite i rastopite zajedno sa uljem na pari na tihoj vatri. Time premažite jelku pomoću četkice. Čokoladu za kuvanje grubo usitnite i otopite na pari na tihoj vatri. Sipajte čokoladu u kesicu zazamrzivač i dobro je zatvorite. Odsecite mali ćošak i opcrtajte konture jelke. Ukrasite jelku dekorativno četvrtkama kajsija i preostalim pistaćima.
Čokoladu grubo usitnite i otopite na pari na tihoj vatri. Jelku premažite time uz pomoć četkice i ukrasite preostalim brusnicama i kokosovim brašnom.
Slični recepti
Kolači
Kolači
Kolači