Za testo, dodjte sve sastojke u činiju i umesite glatko. Poravnajte i umotajte testo u prijanjajuću foliju i ostavite da se ohladi najmanje 30 minuta.
Kompot od pomorandže: oljuštite pomorandže i očistite ih. Iscedite 130 ml soka, a ostatak pomorandži isecite na male, tanke kriške. Pomešajte šećer i providni preliv za torte u malom tiganju i dodajte sok od pomorandže, kardamon, zvezdasti anis i mešajte dok ne postane glatko. Pustite da provri na maksimalnoj temperature uz mešanje i ostavite da ključa 30 sekundi. Dodajte kriškice pomorandže. Zatim sklonite sa vatre i ostavite sa strane.
Prethodno ugrejte rernu (gornji/donji grejač na 170°C). Razvaljajte testo na površini prethodno posutoj brašnom, na otprilike 0,3 cm debljine i isecite krugove prečnika 6 cm. Poređajte krugove na papir za pečenje i pecite na srednjoj rešetki rerne oko 13 minuta, dok ne postanu zlatkaste boje. Ostavite da se ohlade. Smanjite temperaturu rerne (gornji/donji grejač na 80°C) za beze drveće.
Za beze jelkice, umutite belanca sa solju dok ne postane čvrsto. Postepeno dodajte šećer. Mutite još 5 minuta dok se šećer potpuno ne umuti i dok ne dobije gustu, kremastu teksturu. Dodajte limuntus i zelenu boju za kolače. Umućeno belance sipajte u vrećicu za ukrašavanje sa nastavkom u obliku zvezde i istisnite jelkice (ø 5 cm, uz pomoć rezača za krugove unapred nacrtajte šablone na masnom papiru ako je potrebno) na pleh obložen papirom za pečenje. Ukrasite perlicama i zvezdama. Stavite na srednju rešetku u rerni i ostavite da se suši oko 3 sata.
Za puter-krem umutite puter, šećer u prahu i kardamon uz pomoć nastavka na ručnom mikseru, dok ne postane lagano i kremasto. Sipajte krem u vrećicu za ukrašavanje sa okruglim nastavkom.
Izvadite kadramon i zvezdasti anis iz kompota od pomorandže. Istisnite malo puter-krema na svaku osnovu od testa, zatim nanestite malo kompota od pomorandže i smestite jelkice na vrh. Odmah servirajte ili ostavite da se hladi, najviše 1 sat.
Slični recepti
Kolači
Kolači
Kolači