Belanca umutite sa šećerom u čvrst šam. Dodajte žumanca neprestano muteći. Sjedinite brašno, prašak za pecivo i mleveni keks, pa dodajte u umućena jaja, a onda špatulom lagano promešajte. Smesu sipajte u pleh veličine 25 x 20 cm obložen papirom za pečenje. Pecite na 200°C oko 10 minuta ili zavisno od svoje rerne. Ostavite da se ohladi.
Želatin prelijte vodom i ostavite dok pripremate borovnice. Borovnice usitnite u blenderu ili štapnim mikserom. Stavite u odgovarajući sud, dodajte vanilin šećer i sok od limuna i na vatri zagrevajte dok se šećer ne istopi. Kada se šećer istopi, sklonite sa vatre, dodajte nabubreli želatin i promešajte da se otopi. Sipajte u silikonski kalup polulopte prečnika 5 cm. Ostavite u zamrzivaču da se ohladi i stegne.
Želatin prelijte vodom i ostavite dok pripremate borovnice. Borovnice usitnite u blenderu ili štapnim mikserom. Stavite u odgovarajući sud, dodajte šećer i vanilin šećer i na vatri zagrevajte dok se šećer ne istopi. Kada se šećer istopi, sklonite sa vatre. Belu čokoladu otopite u mikrotalasnoj ili na pari, pa prelijte toplom slatkom pavlakom (100 ml). Mešajte dok se smesa ne ujednači, a onda dodajte i želatin. Ostatak slatke pavlake (200 ml) lagano/ređe umutite. Dodajte postepeno u čokoladu, mešajte, a onda deo sa čokoladom prespite u slatku pavlaku i promešajte. Dodajte deo sa pripremljenim borovnicama i promešajte da se smesa za mus ujednači.
Sipajte u silikonski kalup polulopte prečnika 8 cm, ali ne do vrha. Žele polulopte izvadite iz zamrzivača i kalupa, pa stavite u sredinu musa. Od pripremljenog patišpanja isecite krugove okruglim sekačem i stavite preko. Kalup prebacite u zamrzivač na hlađenje.
Želatin prelijte vodom i ostavite da nabubri. U sud sipajte glukozni sirup, šećer i vodu. Promešajte i kuvajte 2 minuta nakon što proključa. Nakon tih 2 minuta sklonite sa vatre i odmah dodajte belu čokoladu, zaslađeno kondenzovano mleko, a onda i želatin. Promešajte da se smesa ujednači. Štapnim mikserom malo izmiksajte, a onda procedite.
U glazuru prvo dodajte belu boju, a onda ljubičastu. Ostavite glazuru da se ohladi na 35-36°C pre prelivanja deserta. U slučaju da ste planirali tek sutradan da koristite glazuru, ostavite je u frižideru i sutradan ponovo zagrejte, najbolje u mikrotalasnoj. Nakon par sati izvadite mus iz silikonskih kalupa i stavite na neke manje čaše ili flašice soka. Prelijte ogledalo glazurom i ostavite da se ona ocedi, a onda pažljivo skinite višak koji je ostao po ivici. Dekorišite po želji.
Slični recepti
Kolači
Kolači
Kolači