Najpre prepecite lešnike u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta uz povremeno mešanje i uz pomoć kuhinjske krpe im ogulite kožicu. Lešnike krupno naseckajte.
Okrugli kalup prečnika 26 cm obložite pek papirom i istresite seckane lešnike. Ravnomerno ih svugde rasporedite.
Odvojite belanca od žumanaca. Žumaca sačuvajte za kremove a u posudu sa belancima dodajte prstohvat soli pa počnite mutiti mikserom uz postepeno dodavanje šećera. Mutite dok se sav šećer ne otopi i dok ne dobijete čvrst i sjajan sneg. Potom dodajte brašno i žicom lagano izmešajte pazeći da sneg ne splasne.
Smesu za biskvit rasporedite preko seckanih lešnika u kalupu i špatulom poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 20-25 minuta dok lepo ne porumeni. Prohladite, odvojite od kalupa i preokrenite biskvit na odgovarajući tanjir tako da lešnici dođu gore.
U malo mleka pomešajte puding, gustin, 3 žumanca i aromu vanile a ostatak mleka i šećer sipajte u šerpu i stavite na vatru da provrije. Ukuvajte puding postepeno ulivajući i stalno mešajući žicom pa kuvajte par minuta dok se ne zgusne. Skinite sa vatre, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi do sobne temperature.
Ohlađen puding izradite mikserom da postane potpuno gladak pa dodajte komad po komad omekšalog maslaca i sve zajedno sjedinite mikserom u glatku kremu
U malo mleka pomešajte puding od čokolade, gustin i žumanca a ostatak mleka sipajte u šerpu, dodajte šećer i čokoladu izlomljenu na kocke pa zagrevajte do vrenja uz mešanje. Ukuvajte puding ulivajući u tankom mlazu i sve vreme mešajući žicom, pa kuvajte par minuta dok se ne zgusne. Skinite sa vatre, pokrijte prozirnom folijom i ohladite do sobne temperature.
Ohlađen puding izmiksajte da postane gladak pa dodajte komad po komad omekšalog maslaca i sve zajedno sjedinite u glatku kremu.
Biskvit sa lešnicima odozgo stavite na odgovarajući tanjir, a oko njega stavite obruč od kalupa ili podesivi okvir za filovanje torti, obložen acetatnom folijom. Preko biskvita namažite nugat krem svugde ravnomerno i poslažite komadiće lomljenog petit keksa.
Preko keksa nanesite vanila krem i lepo poravnajte, a preko njega premažite čokoladni krem i poravnajte. Tortu stavite u frižider na hlađenje preko noći.
Skinite obruč sa torte, a slatku pavlaku umutite u šlag i premažite tortu odozgo i sa strane. Ukrasite po želji uz pomoć poslastičarske špric kese, i pospite rendanom tamnom čokoladom i seckanim lešnicima. Vratite u frižider da se torta dobro ohladi.
Slični recepti
Torte
Torte
Torte