Stavite u posudu cela jaja, prstohvat soli i šećer pa penasto izmiksajte dok se sav šećer ne otopi i smesa ne pobeli. Smanjite mikser na najmanju brzinu pa ulijte ulje u tankom mlazu sve vreme muteći.
Potom naizmenično dodajte toplu vodu i prosejanu mešavinu suvih sastojaka: brašno, kakao i prašak za pecivo. Sve sjedinite mikserom na najmanjoj brzini u glatku smesu.
Uzmite pleh dimenzija 32×22 cm, obložite ga pek papirom i sipajte pripremljenu smesu. Stavite peći u zagrejanu rernu na 180 stepeni, 15-20 minuta. Proverite čačkalicom – ako izlazi suva iz sredine biskvita, gotovo je.
Stavite u šerpicu višnje. U malo soka razmutite gustin a ostatak soka sipajte u šerpu, dodajte šećer i aromu ruma pa sve zagrevajte na srednjoj vatri. U vruće ukuvajte gustin i kuvajte par minuta dok se fil ne zgusne.
Vruće odmah izlijte preko biskvita i ostavite par minuta na sobnoj temperaturi a potom stavite u frižider da se žele stegne.
U malo mleka razmutite puding a ostatak mleka sipajte u šerpu. Dodajte šećer i obe vrste čokolade izlomljene na kocke pa zagrevajte na srednjoj vatri uz povremeno mešanje.
U međuvremenu želatin prelijte sa 4 kašike hladne vode i ostavite da nabubri.
U mleko ukuvajte puding, ulivajući u tankom mlazu i sve vreme mešajući žicom, pa kuvajte par minuta dok se ne zgusne. Skinite sa vatre i dodajte želatin otopljen na najmanjoj vatri, i sve dobro promešajte. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
Umutite slatku pavlaku u mekši šlag. Ohlađen puding izmiksajte da postane potpuno gladak, pa kašikom dodajte umućenu slatku pavlaku i lepo sjedinite. Krem će u ovoj fazi biti mekši ali će se stegnuti hlađenjem.
Sipajte krem preko ohlađenog želea i stavite kolač u frižider na barem dva sata da se stegne.
Sipajte slatku pavlaku u šerpu i zagrejte do vrenja. Dodajte obe vrste čokolade izlomljene na kocke i mešajte žicom dok se sve ne otopi i sjedini u glatku glazuru. Kratko prohladite pa izlijte preko ohlađenog kolača. Vratite u frižider i dobro ohladite nekoliko sati ili preko noći.
Kolač secite na kocke i po želji ukrasite čokoladnim šlag kremom (ili slatkom pavlakom) i višnjama.
Slični recepti
Sitni kolači
Sitni kolači
Sitni kolači