U sud sipajte maslac i šećer u prahu. Mikserom umutite, pa dodajte žumance, aromu vanile i još malo umutite.
Posebno sjedinite brašna, kakao prah i začin za medenjake. Dodajte u maslac uz prosejavanje. Prvo mikserom mutate, a onda ručno umesite. Smesu podelite na dva dela. Svaki deo stavite u kesu za zamrzivač veličine 25 x 30 cm (3 l) i oklagijom razvucite. Prebacite u frižider najmanje na 1 h, a može i preko noći, pa i na nekoliko dana, ako je potrebno.
Na papir za pečenje stavite testo koje ste izvadili iz kese. Po šablonu isecite delove za kućicu, od svakog po 2 komada.
Krov 16 x 10 cm (2 kom.)
Bočna strana sa prozirima 14 x 8 cm (2 kom.)
Prednja strana sa vratima 12 x 8 x 15 cm visina (2 kom.)
Isecite prozore. Od viška testa možete napraviti jelkice i ogradu, a deo ispecite, pa kasnije možete tako ispečen, ali pažljivo, iseći dimnjak i nadstrešnicu iznad vrata.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 10 minuta ili zavisno od vaše rerne, uglavnom, ivice treba da blago porumene. Izvadite pleh iz rerne i u udubljenja za prozore stavite iseckane gumene bombone. Vratite u isključenu rernu na još minut, da se bombone otope. U ovom trenutku nemojte se sklanjati od rerne, jer brzo znaju da se otope, da naprave mehuriće i preliju preko keksa, što baš i nije lepo na izgled. Ostavite da se skroz ohladi, pa tek onda pažljivo skinite deo gde se nalaze prozori jer bombone mogu biti zalepljene za papir. Ako se to desi, isecite deo papira gde se nalazi taj deo i prebacite u frižider na 20 minuta da se bombone stegnu, pa tek onda skinite sa papira.
Napravite royal icing tako što mikserom, najmanjom brzinom na par sekundi umutite belance, a onda postepeno dodajte šećer u prahu kome ste prethodno dodali gustin. Na kraju ili pri kraju, dodajte sok od limuna. Deo icinga sipajte u dresir kesu i isecite manji vrh. Svaki deo ukrasite po želji. Ostavite da se stegne, par sati.
Icingom lepite delove, deo po deo i između stavljajte manje čaše ili šta je već vama pri ruci i zgodno. Ostavite par sati da se stranice stegnu, pa tek onda stavite krov. Krov je obložen fondanom na koji utisnut otisak pahulja. Krov je isto potrebno da pri dnu potkočite (čašama ili kartonskim kutijama).
Kada se sve steglo, tek onda krećete sa završnim ukrašavanjem, tj dodavanjem snega, nameštanjem jelkica, ograde, vatre tj. vate na dimnjak, itd.
Slični recepti
Deserti
Deserti