Rernu zagrejte na 200 stepeni, a pleh obložite papirom za pečenje. Mast i šećer dobro umutite mikserom. Dodajte jaja, vanilin šećer i burbon vanila aromatizovani šećer, pa dobro sjedinite mikserom da se sve ujednači. Dodajte polovinu brašna i prašak za pecivo, pa izmutite mikserom. Dodajte preostalo brašno i zamesite testo. Kašičicom vadite testo i formirajte kuglice. Poređajte ih na pleh i pecite 15-ak minuta u zagrejanoj rerni.
Ohlađene keksiće izbušite vrhom noža sa donje strane. Preostale mrvice od bušenja keksića pomešajte sa aromom ruma i džemom od šipka. Džem dodajte po potrebi dok ne dobijete gustinu koja vam odgovara. Ukoliko nemate dovoljno mrvica, slobodno dodajte mleveni keks. Punite polovine breskvica, pa ih spojite i uklonite višak fila.
Za sirup prokuvajte vodu i šećer tek toliko da se šećer rastopi. Ohladite pa podelite u dve činijce. U jednu činiju stavite crvenu boju, onoliko koliko vam je dovoljno da dobijete nijansu koja vam se dopada. U drugu posudicu sipajte malo žute boje, ako želite da breskvice budu šarene. Umočite jedan kraj u žutu, a zatim celu breskvicu umočite u crvenu boju. Ocedite od viška sirupa i stavite u tanjir sa kristal šećerom i dobro uvaljajte. Na spoju dva keksića čačkalicom uglavite listić nane. Čuvajte ih u frižideru.
Slični recepti
Kolači
Kolači
Kolači