Operite krompir i skuvajte ga (ca. 20 min.). Ostavite ga da se ohladi. U međuvremenu podmažite tepsiju. Zagrejte rernu i pripremite željeni nadev, pikantni ili slatki.
Temperatura pečenja: Gornji i donji grejači: oko 200º C Topao vazduh: oko 180º C Plin: stepen 3
Grubo usitnite indijski orah (ili kikiriki). Oljuštite luk, isecite ga na četvrtke, a potom na tanke listiće. Jabuku operite, isecite na osmine, potom na kriške. U činiji pomešajte jaja, jogurt i sir i dobro sjedinite pomoću metlice za mućenje. Dodajte indijski orah, kriškice jabuke i luk, začinite solju, biberom i muškatnim oraščetom.
Operite jabuke i kruške i isecite ih na tanke kriške. U činiji pomešajte pavlaku, jaje, šećer, koru limuna, puding prah i brusnice (grožđe) i dobro sjedinite. Na kraju dodajte kriške jabuka i krušaka.
Oljuštite krompir, grubo narendajte i stavite u činiju za mućenje. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo i dodajte u činiju. Dodajte sve preostale sastojke i mikserom (nastavci za mešenje) mutite kratko prvo najmanjom, a potom najvećom brzinom oko 5 min., tako da dobijete glatko testo. Na blago pobrašnjenoj radnoj površini testo na kraju još malo promesite ručno, oblikujte valjak i razvaljajte ga po tepsiji. Ravnomerno premažite željenim nadevom, eventualno odvojite alu-folijom, ukoliko se odlučite da koristite oba nadeva istovremeno. Stavite da se peče u donjoj trećini rerne. Vreme pečenja: oko 40 min.
Pikantni kolač po želji možete da dekorišete sitno seckanim vlašcem pre služenja. Služite ga toplog.
ILI: Slatki kolač ostavite da se ohladi i pospite šećerom u prahu. Možete ga poslužiti i sa kuglom sladoleda ili šlagom.
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva
Hleb i peciva