Zagrejte mleko u lončiću i u mleku otopite maslac ili margarin.
Brašno i suvi kvasac dobro promešajte u činiji. Dodajte ostale sastojke i toplu mešavinu mleka i masnoće i sve zajedno mikserom izmesite u glatko testo, mešajući najpre na najnižoj, a potom oko 5 minuta na najvišoj brzini. Držite testo prekriveno na toplom mestu, dok vidno ne naraste.
U međuvremenu zagrejte ulje za prženje u loncu ili fritezi na temperaturu od približno 175 °C, tako da se oko drške drvene varjače umočene u ulje počnu stvarati mehurići.
Testo lagano pospite brašnom, izvadite iz činije i na radnoj površini još jednom kratko premesite. Podelite testo na 16 komada jednake veličine. Svaki komad testa na radnoj površini oblikujte u kuglicu.
Pazite na to da testo ne napukne. Loptice testa posute brašnom ostavite još jednom da vidno narastu između dve krpe.
Komade testa u više porcija stavite u kipuće ulje za prženje, tako da je gornja strana (tokom narastanja) okrenuta prema dole u ulju. Ispecite s obe strane do zlatno-smeđe boje, izvadite kutlačom i stavite da se dobro ocede na kuhinjskom papiru. Još vruće krofne uvaljajte u šećer i ostavite da se ohlade na kuhinjskoj rešetki.
Džem propasirajte kroz sito ili glatko izmešajte marmeladu od šljiva. Stavite smesu u dresir kesu ili špric s okruglim otvorom (prečnika 5 mm). U svaku krofnu sa strane, ušpricajte malo fila.
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva
Hleb i peciva