Šljive operite, ocedite, prepolovite, odstranite koštice i odmerite 3 kg. Poslažite voće u šerpu sa sečenom stranom na dole. Preko toga sipajte šećer, Burbon vanilin šećer i začinsko sirće. Po želji dodajte cimet ili karanfilić. Ostavite da odstoji preko noći u pokrivenom sudu. Smesu na umerenoj vatri stavite da provri, potom krčkajte u zatvorenom sudu na tihoj vatri oko 2 sata, pritom nemojte da mešate. Otklopite i kuvajte još 30-tak minuta, takođe bez mešanja. Sada pojačajte vatru i kuvajte na jakoj vatri još 20 minuta uz neprestano mešanje. Ukoliko ste dodali šipku cimeta i/ili karanfiliće, izvadite ih pre nalivanja u tegle. Sipajte kašu odmah u pripremljene tegle, zatvorite poklopcem na navoj i okrenite tegle 5 minuta naopako. Okrenite ih u normalan položaj i ostavite da se ohlade.
Slični recepti
Zimnica
Zimnica