Tepsiju premazati margarinom i obložiti sa nekoliko kašika prezli.
Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca umutiti u čvrst sneg. Narendati koru od limuna.
Žumanca umutiti uz postepeno dodavanje šećera. Dodati konjak, ružinu vodu, cimet šećer, karanfilić i burbon vanila šećer, pa nastaviti mešanje. Pomešati prezle i prašak za pecivo i uz mešanje dodati u žumanca. Dodati koru od limuna i džem od pomorandže. Nastaviti mešanje špatulom i dodati krupno mlevene orahe.
U masu sa žumancima dodati sneg od belanaca i lagano mešati špatulom, sve dok se ne dobije ujednačena masa. Masu za kolač prebaciti u pleh obložen mrvicama od dvopeka.
Peći u rerni zagrejanoj na 150 stepeni 60 minuta.
Dok se kolač peče, napraviti sirup. U šerpu odgovarajuće veličine sipati vodu, šećer, kriške limuna i vanilin šećer i kada prokuva ostaviti da kuva još devet minuta. Ostaviti sirup da se ohladi.
Kada je kolač pečen izbosti ga čačkalicom po celoj površini i zaliti hladnim sirupom. Ostaviti da upije i servirati hladno.
Slični recepti
Kolači
Kolači
Kolači