U sud sipajte toplu vodu, 2 kesice suvog kvasca i kašičicu šećera. Promešajte pa dodajte toplo mleko i kašičicu brašna. Ostavite 10 minuta. Nakon toga dodajte ulje, belance, so i brašnom zamesite testo. Pokrijte i ostavite 30 – 45 minuta na toplom mestu da testo nadođe i udvostruči zapreminu. Nadošlo testo podelite na tri dela.
Testo razvucite na pobrašnjenoj radnoj površiti, pa ga premažite margarinom ili puterom. Zasecite svuda u krug i preklapajte. Ponovo ga razvucite u krug i isecite na 16 trouglova ili 12 ako želite veće kiflice.
Za fil sjedinite sir, kajmak i žumance. Filujte kiflice i rolajte. Složite na pleh, premažite jajetom i pospite lanom. Pecite na 200 °C / 20-25 minuta.
Testo razvucite u pravougaonik. Premažite filom koji vam je ostao od kiflica, a najmanje je ostalo polovina. Preko fila sitno iseckajte pečenicu ili šunku. Pri dnu testo premažite jajetom (da se ne bi pužići otvarali prilikom pečenja) i urolajte. Secite na oko 3 cm debljine i slažite na pleh. Premažite jajetom i pospite susamom. Na svaki pužić stavite parče margarina ili putera. Pecite na isti način kao i kiflice.
Testo razvucite na isti način kao za pužiće. Isecite ga po sredini. Jedan deo premažite kajmakom, a drugim delom ga preklopite. Isecite na trakice i svaku posebno uvrtite. Složite na pleh, premažite jajetom i pospite crnim susamom. Pecite na 200 °C / 15 minuta.
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva
Hleb i peciva