Dobro operite krompir i stavite ga da se kuva oko 30 min u dobro poklopljenoj posudi. Ocedite, ostavite da se prohladi i oljuštite ga. Grubo ga izrendajte. Zagrejte mleko.
U činiji za mešenje dobro pomešajte brašno sa suvim kvascem. Dodajte krompir i preostale sastojke, potom sve umesite mikserom (nastavci za mešenje) kratko najmanjom, a zatim oko 5 minuta najvećom brzinom, tako da dobijete glatko testo. Ostavite testo da odstoji pokriveno na toplom mestu, sve dok se vidno ne uveća.U međuvremenu podmažite kalup i pospite semenkama suncokreta. Zagrejte rernu.
Testo još jednom kratko promesite na blago pobrašnjenoj radnoj površini, stavite ga u kalup i ostavite ponovo da odstoji dok se vidno ne uveća. Zasecite ga po dužini pomoću oštrog noža, oko 3 cm duboko (ne pritiskajte). Pecite.
Pozicija rešetke: donja trećina
Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 180 °C
Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 160 °C
Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne. Nakon pečenja odvojite hleb od kalupa i ostavite ga da se ohladi na rešetki.
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva
Hleb i peciva