U posudu za mešanje sipati brašno, so, šećer, kvasac, 2 kašike ulja i vodu i umesiti elastično kompaktno testo. Ostaviti da raste oko 60 minuta.
Testo premesiti i podeliti na dva dela. Jedan deo istanjiti i staviti na dno tepsije obložene papirom za pečenje. Testo posuti maslinama isečenim na kolutove, bosiljkom i pistaćima, pa prekriti i ušuškati sa ostatkom testa koje se prethodno istanji. Preliti i dobro premazati uljem, posuti susamom i sa malo soli.
Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta.
Hleb natopiti vodom, pa mu odstraniti koru i dobro ocediti. Beli luk usitniti u blenderu sa sirćetom, malo maslinovog ulja, solju i biberom, pa pomešati sa oceđenim hlebom.
Mešati i po potrebi dodavati maslinovo ulje dok se ne dobije kremasta struktura namaza. Ostaviti da se ohladi u frižideru i služiti uz hleb sa maslinama.
U jednoj posudi pomešati pasirani paradajz i skordelju. Servirati u činijicu. U drugu činijicu sipati skordelju. U treću činijicu servirati ajvar.
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva
Hleb i peciva