Kore
Odledite smrznuto lisnato testo i oklagijom razvaljajte dve tanke kore približnih dimenzija oko 38×25 cm. Prebacite u veliki pleh od rerne, izbockajte viljuškom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, 15-20 minuta dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Napomena: Možete koristiti i već razvaljano sveže lisnato testo, dva komada od 275 g.
Fil
Sipajte u posudu mleko, dodajte prašak iz kesice za Krempita fil i mikserom dobro umutite na najvećoj brzini, 3-5 minuta dok ne dobijete finu glatku kremu.
Fil odmah rasporedite preko prve kore i lepo poravnajte. Budite brzi kako bi što lepše rasporedili fil, jer se hlađenjem steže. Stavite krempitu u frižider dok pripremate voćni žele.
Voćni žele
Stavite u šerpu smrznuto šumsko voće (mešavinu malina, borovnica, jagoda, i sl.), dodajte šećer i aromu vanile, kao i polovinu vode (50 ml) pa zagrevajte na jačoj vatri dok se voće ne otopi i proključa. Smanjite vatru, prokuvajte par minuta da se voće raspadne pa skinite sa vatre i dodatno usitnite štapnim mikserom u voćni sos.
U ostatku vode razmutite gustin pa ukuvajte u voćni sos, ulivajući u tankom mlazu i sve vreme mešajući žicom. Kuvajte par minuta dok se ne zgusne.
Prohladite 10-15 minuta uz povremeno mešanje, pa još topli žele polako rasporedite preko krempita fila i lepo poravnajte. Vratite u frižider da se žele malo stegne.
Nastavak izrade kolača
Na kraju kolač premažite čvrsto umućenom slatkom pavlakom i pokrijte drugom korom koju ste prethodno iseckali na kvadrate željene veličine, kako bi se krempita lakše sekla. Ohladite u frižideru barem 3 sata.
Pre posluživanja pospite odozgo šećerom u prahu.
Slični recepti
Kolači
Kolači
Kolači