Za mešeno testo pomešajte brašno sa praškom za pecivo i prosejte u činiju. Dodajte šećer, vanilin šećer, aromu, so, žumance i maslac ili margarin. Mutite mikserom prvo najmanjom, potom najvećom brzinom tako da dobijete glatko testo. Na kraju promesite ručno na radnoj površini. Ukoliko se testo lepi, uvijte ga u prozirnu foliju i ostavite da odstoji u frižideru oko ½ h. Za kompot ocedite višnje, pritom sačuvajte 150 ml soka. Stavite sok da se kuva sa šećerom i gustinom. Kada provri skinite sa šporeta, umešajte višnje, ostavite da se ohladi. Testo tanko razvijte na pobrašnjenoj radnoj površini. Okruglom valovitom modlicom (Ø 9 cm) isecite 8 tortica. Položite ih na tepsije obložene papirom za pečenje. Izbodite testo nekoliko puta viljuškom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 10-15 min. po tepsiji.
Pozicija rešetke: srednja
Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 180 °C
Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 160 °C
Pečene tortice ostavite da se ohlade na tepsiji. Podelite kompot na 8 porcija. Na sredinu svake tortice sipajte po jednu porciju, pa pomoću vlažne kašičice prstenasto povucite kompot ka ivicama tortica, ali ostavite slobodan rub.
Za biskvitno testo penasto umutite jaje i žumance u roku od jednog minuta. Dodajte šećer, vanilin šećer i so, sipajte u umućena jaja u roku od jednog minuta, potom mutite još 2 minuta.Prezle, kako i espresso prah pomešajte i kratko muteći pomešajte sa smesom. Sipajte biskvitno testo na sredinu predpečenih tortica, preko kompota. Ponovo stavite da se peče 10 min. po tepsiji.
Pozicija rešetke: srednja
Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 180 °C
Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 160 °C
Pečene tortice prevucite sa papirom za pečenje na rešetku, na sredinu utisnite po jedno zrno kafe i ostavite ih da se ohlade. Pre služenja pospite šećerom u prahu.
Slični recepti
Kolači
Kolači
Kolači