U loncu zakuvajte vodu s maslacem ili margarinom. Pomešajte brašno sa gustinom, prosejte, dodajte so i sipajte u tekućinu. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu u obliku grumena. Smesu zagrejavajte oko minut, stalno mešajući.Vrući grumen testa odmah stavite u činiju. Električnim mikserom (metlicama) pri najvećoj brzini umešajte jaje po jaje. Broj jaja zavisi od testa koje mora biti jako sjajno, a kad ga kašikom zagrabite, mora se odvajati od kašike u dugim trakama. U ohlađeno testo umešajte prašak za pecivo. Špric sa najvećim zvezdastim nastavkom napunite testom i na tepsiji za kolače (podmazana, obložena papirom za pečenje) valovito našpricajte po 12 cm duge valjčiće. Stavite da se peče.
Pozicija rešetke: srednja
Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 220 °C
Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 200 °C
Eklere odvojite od papira za pečenje. Svakom odmah odrežite gornji deo. Ostavite ih na rešetki za kolače, dok se ne ohlade.
Potopite želatin u hladnoj vodi prema uputstvu sa kesice. Lagano istisnutu zagrejte u šerpici (ne kuvajte) dok se ne rastopi te ostavite da se malo ohladi. Breskve kratko zaronite u kipuću vodu (ne kuvajte), prelijte ih hladnom vodom i odvojite kožicu. Prepolovite ih, uklonite im koštice, iseckajte ih na kocke pa usitnite tako da dobijete pire. Umešajte želatin. Dodajte sveži sir, šećer i vanilin šećer i sve dobro izmešajte. Voćnu smesu ostavite da se ohladi. Sitno seckani lešnik propržite kratko u teflonskom tiganju sa malo maslaca. Borovnice proberite, operite i osušite. Zajedno sa seckanim lešnicima umešajte u voćnu smesu, koja je počela da se steže i ponovo stavite na hladno. Ostavite da se smesa toliko stvrdne da je možete lako rasporediti. Napunite eklere i poklopite. Pospite šećerom u prahu i poslužite.
Slični recepti
Kolači
Kolači
Kolači