Višnje dobro operite i očistite od peteljki i koštica. Izmerite 1 kg očišćenih višanja i stavite ih u dublju šerpu. Ručnom presom (gnječilicom za krompir pire) ih malo izgnječite.
Tegle dobro operite, stavite ih u pleh, kao i poklopce okrenute prema gore i sterilizujte ih u zagrejanoj rerni na 150 stepeni, 10-15 minuta.
Vanilin šećer i džemfix pomešajte pa sipajte preko višanja i dobro izmešajte. Stavite šerpu na jaču vatru i zagrevajte do vrenja uz stalno mešanje. Kada je proključalo, skinite sa vatre i dodajte šećer. Dobro izmešajte i vratite na slabiju vatru pa kuvajte oko 5 minuta uz stalno mešanje. Na kraju dodajte i aromu ruma.
Šerpu svucite sa vatre i po želji usitnite višnje štapnim mikserom ako volite džem glatke strukture. Ako volite da ostanu komadi voća, možete ga ostaviti tako. Na kraju kašikom skinite penu sa gornje površine. Penu je potrebno odstraniti kako biste dobili lep bistar džem.
U tople sterilizovane tegle sipajte džem do vrha uz pomoć kutlače i levka. Džem će u ovoj fazi biti u tečnom stanju, a počinje da želira hlađenjem.
Napunjene tegle dobro zatvorite poklopcima i pažljivo ih okrenite naopako. Ostavite ih tako 5 minuta a potom vratite u normalan položaj. Na ovaj način se džem neće pokvariti.
Džem ostavite da se potpuno ohladi a potom ga možete konzumirati na način po želji.
Slični recepti
Džemovi i marmelade
Džemovi i marmelade
Džemovi i marmelade