Šljive operite, izvadite koštice i izmerite 700 g. Nektarine operite, prepolovite, odstranite koštice i izmerite 300 g. Voće prebacite u blender i kratko usitnite ili sitno iseckajte.
Usitnjeno voće izručite u posudu za kuvanje. Od izmerene količine šećera odvojite 2 kašike i pomešajte sa sadržajem kesice, a zatim u posudi za kuvanje umešajte u voće. Smesu na jakoj vatri kuvajte dok ne provri, stalno mešajući.
Kada provri, dodajte ostatak šećera i sve dobro promešajte. Neprestano mešajući kuvajte 1 minut, dok se šećer ne rastvori. Smesa nakon kuvanja ostaje u tečnom stanju. Želira tek nakon punjenja u tegle. Sklonite posudu sa vatre i eventualno nastavite još neko vreme. Po potrebi skinite penu.
Pripremljene tegle napunite do vrha, zatvorite ih poklopcem na navoj, odmah okrenite naopako i u tom položaju ih ostavite oko 5 minuta.
Slični recepti
Zimnica
Zimnica
Zimnica