Operite jagode, očistite, sitno iseckajte i odmerite 1 kg. Sipajte jagode u dublju šerpu. Pomešajte Džemfix sa šećerom i umešajte u jagode, dobro promešajte. Neprestano mešajući dovedite smesu do ključanja, kada provri kuvajte još 3 minuta na jakoj vatri, neprestano mešajte. Skinite sa šporeta, po potrebi skinite penu, sipajte odmah do vrha u pripremljene tegle. Zatvorite tegle poklopcima na navoj i okrenite ih tako da stoje na poklopcu. Ostavite ih u tom položaju oko 5 minuta, vratite ih u normalan položaj i ostavite na hladnom i tamnom mestu dok se potpuno ne ohlade.
Za marmeladu od jagoda i kajsija koristite 500 g jagoda i 500 g kajsija (kajsije operite, izvadite košpice, sitno iseckajte). A za marmeladu od jagoda i malina koristite 600 g jagoda i 400 g probranih malina.Ili isprobajte kombinaciju jagoda i smokava. Tada koristite 700 g jagoda i 300 g pripremljenih smokava (operite ih i sitno iseckajte). Marmelada će postati finija, ako je pripremite sa votkom. Umesto 1 kg jagoda koristite 850 g. Nakon kuvanja umešajte 150 ml votke. Mediteransku notu će dobiti marmelada, kojoj ćete dodati 3 kašike seckanog bosiljka nakon kuvanja. A neodoljivi miris će dobiti marmelada kojoj ste dodali 3 kašičice cvetova lavande (operite ih, obrišite, skinite sa peteljke i sitno iseckajte). Ukus jagode i Burbon vanile dobićete ukoliko tokom kuvanja u marmeladu dodate šipku Dr. Oetker Burbon vanile, koju ćete izvaditi pre sipanja u tegle, ili dodavanjem 2 kesice Dr. Oetker Burbon vanilin šećera.
Slični recepti
Zimnica
Zimnica
Zimnica