Sitno iseckajte voće, dobro pomešajte sa rumom, ostavite poklopljeno da odstoji preko noći.
Brašno dobro pomešajte sa suvim kvascem, dodajte preostale sastojke i muteći mikserom (nastavci za mešenje) prvo najmanjom, potom oko 5 minuta najvećom brzinom, umesite glatko testo. Ostavite da odstoji pokriveno na toplom mestu, dok se ne udvostruči. Za telo Deda Mraza uzmite ¾ testa, prepolovite ga i oblikujte lopte. Svaku razvijte ovalno na debljinu oko ½ cm. Rasporedite mešavinu voća preko jednog ovala testa i pritom ostavite slobodan rub od oko 2 cm. Rub blago premažite jajetom i stavite odozgo drugo ovalno testo. Premestite sve zajedno na papirom za pečenje obloženu tepsiju (30 x 35 cm). Od ¾ preostalog testa oblikujte glavu, noge i ruke i pomoću umućenog jajeta prilepite za telo. Preostalo testo iskoristite za ukrašavanje Deda Mraza. Premažite ga celog umućenim jajetom i ostavite ga da odstoji na toplom mestu oko pola sata. Stavite tepsiju u donju polovinu zagrejane rerne i pecite otprilike 40 minuta.
Pozicija rešetke: donja
Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 170 °C
Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 150 °C
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva
Hleb i peciva