Stavite u šerpicu maslac i čokoladu izlomljenu na kocke, pa otopite na laganoj vatri i ostavite sa strane da se prohladi.
Odvojite belanca od žumanaca. U posudu sa belancima dodajte prstohvat soli pa mikserom umutite čvrst sneg, postepeno dodavajući polovinu šećera (50 g). Mutite dok se sav šećer ne otopi.
U posudu sa žumancima dodajte preostali šećer pa penasto umutite mikserom dok se smesa ne zapeni i pobeli. Ulijte prohlađenu čokoladu sa maslacem, dodajte brašno i prašak za pecivo pa kratko sjedinite mikserom na najmanjoj brzini, samo da se sve lepo poveže. Odložite mikser.
Na kraju dodajte sneg od belanaca u 3 navrata, lagano mešajući žicom i pazeći da smesa ne splasne.
Pleh dimenzija 32x22 cm blago nauljite i pobrašnite (ili obložite pek papirom) pa sipajte smesu za biskvit. Lupite plehom par puta o sto da izađu mehurići, pa stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni da se peče oko 20 minuta.
Napomena: Biskvit će tokom pečenja dosta narasti, ali će hlađenjem da splasne na potrebnu debljinu.
Zagrejte 50 ml slatke pavlake pa ubacite obe vrste čokolade izlomljene na kocke, i mešajte žicom dok se ne otope. Želatin prelijte sa 2 kašike hadne vode, ostavite koji minut da nabubri, pa otopite na najmanjoj vatri i sipajte u otopljenu čokoladu. Dobro promešajte i prohladite.
Preostalih 200 ml slatke pavlake umutite mikserom u mekši šlag.
Krem sir stavite u posebnu posudu, dodajte šećer u prahu i aromu vanile pa kratko umutite mikserom. Dodajte otopljenu čokoladu i sve sjedinite mikserom na najmanjoj brzini da se lepo poveže.
Na kraju ručno umešajte umućenu slatku pavlaku u nekoliko navrata, lagano mešajući špatulom.
Krem sipajte preko biskvita, poravnajte i stavite u frižider na barem pola sata do sat vremena da se ovaj krem malo ohladi i stegne pre nego što stavite mousse krem od borovnica.
Stavite borovnice u šerpicu, dodajte šećer i limunov sok, pa prokuvajte na srednjoj vatri par minuta dok se ne raspadnu. Pritom ih gnječite viljuškom da se brže raspadnu. Skinite sa vatre, pa protisnite kroz cediljku da se odstrane kožice.
Želatin prelijte sa 2 kašike hladne vode, ostavite koji minut da nabubri pa otopite na najmanjoj vatri i ulijte u sos od borovnica. Dobro promešajte i ohladite do sobne temperature.
Slatku pavlaku umutite mikserom, pa ulijte ohlađen sos od borovnica i sve lepo ručno sjedinite, mešajući žicom.
Napomena: Vrlo je važno da sos od borovnica bude ohlađen do sobne temperature, kako ne bi otopio šlag.
Izvadite kolač iz frižidera i sipajte mousse krem od borovnica preko ohlađenog čokoladnog krema. Poravnajte i vratite u frižider na najmanje par sati a najbolje preko noći.
Ohlađen kolač secite na kocke i ukrasite rendanom tamnom čokoladom i svežim borovnicama.
Slični recepti
Kolači
Kolači
Kolači