Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca umutiti u sneg. U drugoj činiji pomešati brašno, kakao i prašak za pecivo. Zatim dodati žumanca, ulje i jogurt. Sve sastojke sjediniti. Dodati sneg od belanaca u par navrata i pažljivo umutiti špatulom tako da smesa ostane penasta.
Smesu izliti u podmazan i pobrašnjen pleh prečnika 26 cm. Peći 35 – 40 minuta na 160 stepeni, zavisno od rerne (proveriti čačkalicom da li je kora pečeno).
** savet da se kora ne podigne: uzeti staro parče pamučne tkanine, presaviti na debljinu stranica pleha. Pokvasiti tkaninu i zavezati oko pleha. Peći sa mokrom tkaninom oko pleha.
Kada se kora ispekla, ostaviti je da se ohladi, pa je iseći popreko na 4 jednaka dela.
Otopiti 2 mlečne čokolade. U činiju staviti 250 g maslaca sobne temperature. Dodati deo šećera u prahu pa umutiti mikserom. Šećer dodati iz par puta. Umutiti penasto. Zatim dodati otopljenu čokoladu, slatku pavlaku i aromu vanile pa umutiti da se sjedine sastojci.
U šerpicu sipati slatku pavlaku i čokoladu. Kuvati na srednjoj vatri uz povremeno mešanje. Kada provri, skinuti sa vatre i ostaviti da se malo prohladi.
U šerpu sipati vode i šećera pa kuvati par minuta posle ključanja da se šećer otopi. Zatim dodati 2 kašike gustina, promešati da se sjedine sastojci. Dodati i maline. Kuvati na srednjoj vatri 5 minuta uz povremeno mešanje. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
Staviti prvu koru, pa filom napraviti „branu“ oko ivica kore. Premazati čokoladnim i voćnim prelivom, pa prekriti drugom korom. Ponavljati proces za svaku koru. Poslednju koru premazati samo filom, pa je preliti prelivom od čokolade. Ukrasiti po želji.
Slični recepti
Torte
Torte
Torte