Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca umutiti u sneg. U drugoj činiji pomešati brašno, kakao i prašak za pecivo. Zatim dodati žumanca, ulje i jogurt. Sve sastojke sjediniti. Dodati sneg od belanaca u par navrata i pažljivo umutiti špatulom tako da smesa ostane penasta.
Smesu izliti u podmazan i pobrašnjen pleh prečnika 26 cm. Peći 35 – 40 minuta na 160 stepeni, zavisno od rerne (proveriti čačkalicom da li je kora pečeno).
** savet da se kora ne podigne: uzeti staro parče pamučne tkanine, presaviti na debljinu stranica pleha. Pokvasiti tkaninu i zavezati oko pleha. Peći sa mokrom tkaninom oko pleha.
Kada se kora ispekla, ostaviti je da se ohladi, pa je iseći popreko na 4 jednaka dela.
Otopiti 2 mlečne čokolade. U činiju staviti 250 g maslaca sobne temperature. Dodati deo šećera u prahu pa umutiti mikserom. Šećer dodati iz par puta. Umutiti penasto. Zatim dodati otopljenu čokoladu, slatku pavlaku i aromu vanile pa umutiti da se sjedine sastojci.
U šerpicu sipati slatku pavlaku i čokoladu. Kuvati na srednjoj vatri uz povremeno mešanje. Kada provri, skinuti sa vatre i ostaviti da se malo prohladi.
U šerpu sipati vode i šećera pa kuvati par minuta posle ključanja da se šećer otopi. Zatim dodati 2 kašike gustina, promešati da se sjedine sastojci. Dodati i maline. Kuvati na srednjoj vatri 5 minuta uz povremeno mešanje. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
Staviti prvu koru, pa filom napraviti „branu“ oko ivica kore. Premazati čokoladnim i voćnim prelivom, pa prekriti drugom korom. Ponavljati proces za svaku koru. Poslednju koru premazati samo filom, pa je preliti prelivom od čokolade. Ukrasiti po želji.
Slični recepti
Torte
Torte
Torte
Priprema:45 Srednje teško16 Porcija/e