Rernu uključite na 180 stepeni. Za jednu koru umutite pet belanaca sa šećerom u čvrst sneg. U odvojenoj posudi pomešajte mleveni lešnik, brašno, prašak za pecivo, gustin i kakao prah ukoliko ga koristite. Suve sastojke dodajte umućenim belancima i mikserom sjedinite na najnižoj brzini. Rasporedite smesu u kalup prečnika 26 cm i pecite 20 minuta u zagrejanoj rerni. Možda će kod vas trebati neki minut duže. Ponovite sa preostalim sastojcima, da napravite još dve kore. Ohladite.
Za fil u šerpu sipajte 700 ml mleka i stavite na ringlu da se zagreje skoro do ključanja. U odvojenoj posudi pomešajte žumanca, 100 ml mleka, aromu vanile, burbon aromatizovani šećer i gustin. Sve možete umutiti mikserom ali nije obavezno, možete i žicom. Zatim, u žumanca dodajte kutlaču vrućeg mleka da ih zagrejete kako se ne bi “šokirala” prilikom dodavanja u vrelo mleko. Izmešajte pa u jednom potezu sipajte u vruće mleko na ringli. Mešajte žicom sve vreme i kuvajte 4-5 minuta da se fil zgusne.
U početku će delovati da ne morate da mešate, ali mešajte. Obavezno mešajte jer momenat zgušnjavanja dođe potpuno neočekivano i onda nažalost, nema nazad. Kada se fil potpuno zgusnuo sklonite ga sa vatre i dodajte kockice bele čokolade. Mešajte žicom da se čokolada istopi i sjedini sa filom. Zatim, fil preručite u čistu posudu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi.
U međuvremenu iskandirajte koricu pomorandže (recept možete pronaći ispod) i napravite čokoladni ganaš. Tamnu čokoladu izlomite i stavite u čistu posudu. Preko prelijte vrelu mlečnu slatku pavlaku i dodajte puter. Ostavite da stoji minut-dva. Zatim, žicom sjedinite u svilenkast krem. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, nemojte stavljati u frižider.
Sada završite fil. Ohlađen fil od žumanaca treba da bude iste, sobne temperature kao i puter. Prvo mikserom umutite fil pa postepeno dodajte omekšali puter sve vreme muteći mikserom. Zatim umešajte dekor komadiće čokolade i ohlađenu kandiranu koru pomorandže. Izmešajte da se sve ravnomerno rasporedi.
Na tanjir za serviranje namažite malo fila. Preko stavite jednu koru, a zatim na nju rasporedite polovinu fila. Najbolje je da koristite obruč za filovanje torti ili obruč od kalupa u kojem ste pekli kore. Preko fila stavite nekoliko kašika ohlađenog ganaša od čokolade. Rasporedite pa pokrijte jednom korom. Preko stavite istu količinu čokoladnog ganaša, rasporedite i stavite u frižider na pola sata, da se ganaš stegne. Zatim, rasporedite preostali fil i završite trećom korom. Površinu premažite ganašom i stavite tortu na hlađenje, minimum nekoliko sati.
Kada se torta ohladila, uklonite obruč, a preostali čokoladni ganaš umutite mikserom. Stavite u dresir kesu i istisnite na tortu po vašoj želji. Ostaće još malo ganaša i ako želite, možete namazati i stranice torte. Ukrasite kako želite i poslužite. Za precizan rez najbolje je da koristite oštar nož koji ste zagrejali ispod mlaza vruće vode i osušili.
5 pomorandži (ili količina koju želite – za recept Čoko oranž torta dovoljne su dve pomorandže)
šećer
voda
Pomorandže dobro operite pa zasecite oštrim nožem od kraja do kraja da biste lakše oljuštili. Oljuštenu koru stavite u šerpu pa prelijte vodom da ogrezne. Stavite na ringlu i pustite da provri. Kada provri, ostavite da se kuva još nekoliko minuta.
Zatim, procedite, sipajte novu vruću vodu i ponovite kuvanje. Tako uradite još dva puta. Zatim, konačno iscedite pomorandže i ostavite da se prohlade. Isecite ih na trakice ili kockice pa im izmerite gramažu. Ako je pomorandžina korica teška 150 g, onda treba da mu dodate 150 g šećera i 150 ml vode.
Pomorandžinu koricu, vodu i šećer stavite na ringlu, na srednju jačinu da se kuvaju. Treba da se zgusne kao slatko ali dužina kuvanja zavisi od ringle do ringle. S vremena na vreme obavezno promešajte da ne zagori. Kada se zgusnulo, preručite u čistu teglu i ostavite da se ohladi. Zatim, poklopite i čuvajte u frižideru. Koristite po potrebi. Znaćete da više nije dobro ako se slučajno uhvati buđ. To može da se desi nakon dugog stajanja.
Slični recepti
Torte
Torte
Torte