U sud sipajte toplo mleko, dodajte suvi kvasac iz kesice, šećer i kašičicu brašna. Ostavite 5-10 minuta, kako bi se kvasac aktivirao.
Nakon toga dodajte ulje, dva belanceta, jedno žumance, sirće, so i brašnom zamesite testo. Ostavite 30-45 minuta.
Za to vreme napravite ukrase. U sud sipajte brašno, gustin, so i vodu. Promešajte i umesite testo. Napravite ružice, pšenicu, listiće i isecite slova za ispis „Srećan Božić”.
Nadošlo testo podelite na dva dela. Jednu polovinu stavite na pleh koji je obložen papirom za pečenje i dlanovima napravite krug prečnika oko 20 cm. Drugu polovinu testa podelite na dva dela. Od jednog dela napravite jufkicu i stavite na prvi deo testa koji se već nalazi u plehu. Blago pritisnite. Preostalo testo podelite na dva dela. Od oba dela napravite valjčiće dužine oko 50 cm. Uvijte jedno oko drugog i složite ukrug oko gornjeg dela testa.
Ostavite da pogača narasta oko 45-60 minuta. Sjedinite žumance, ulje i mleko. Premažite pogaču i uključite rernu da se zagreje na 200°C, a onda ponovo premažite pogaču, složite ukrase i stavite da se peče oko 20 minuta. Nakon toga smanjite temperaturu na 180°C i pecite još oko 15-20 minuta. Na polovini pečenja pogaču pokrijte alu-folijom, a onda pri kraju skinite foliju, da pogača ravnomerno porumeni.
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva
Hleb i peciva