Stavite u šerpicu tamnu čokoladu izlomljenu na kocke i maslac pa otopite na najmanjoj vatri. Dodajte polovinu šećera (35 g), žicom promešajte i ostavite da se prohladi.
U međuvremenu oljuštite dve kruške, presecite na 4 dela i izdubite im sredinu, pa svaku četvrtinu isecite na još 4 kriške.
U prohlađenu čokoladu dodajte jedno po jedno žumance, mešajući posle svakog žicom. Dodajte i aromu ruma, promešajte i ostavite sa strane.
U drugoj posudi u belanca dodajte prstohvat soli pa počnite mutiti mikserom uz dodavanje preostale količine šećera. Mutite dok ne dobijete čvrst sneg i dok se sav šećer ne otopi. Odložite mikser.
Sada u čokoladu sa žumacima dodajte sneg od belanaca u nekoliko navrata i sve vreme mešajući žicom vrlo lagano da se ne izlomi sneg. Naizmenično dodavajte i mešavinu mlevenih pečenih lešnika, badema i praška za pecivo.
Kad ste dobili homogenu vazdušastu masu, sipajte je u okrugli kalup prečnika 20 cm obložen pek papirom. Udarite kalupom par puta o sto da izađu mehurići vazduha i poslažite odozgo kruške u krug.
Tortu stavite peći u zagrejanu rernu na 180 stepeni, oko 45-50 minuta, odnosno dok čačkalica iz sredine ne izađe suva.
Prohladite do sobne temperature, po želji pospite šećerom u prahu i secite na kriške.
Slični recepti
Torte
Torte
Torte