Pažljivo pomešati suvi kvasac sa brašnom u velikoj činiji. Dodati vodu, ulje i so. Kratko mesiti mikserom (nastavcima za testo) na najnižoj, a zatim 5 minuta na najvećoj brzini dok se ne dobije testo. Posuti testo brašnom, pokriti i ostaviti na toplom mestu da naraste dok se vidno ne uveća (najmanje 60 minuta). Prekriti pleh papirom za pečenje.
Posuti testo i radnu površinu sa malo brašna. Izručiti testo na radnu površinu, ne mesiti ponovo i prepoloviti. Svaku porciju na pripremljenom plehu za pečenje oblikovati u duguljastu lepinju (oko 10 x 38 cm). Prekriti lepinje i ostaviti ih da odstoje oko 90 min.
Zagrejati rernu.
Sa gornjim i donjim grejačem na 220 °C
Sa vrelim vazduhom na 200 °C
Testo pažljivo premazati vodom i posuti sa malo brašna. Staviti pleh za pečenje u rernu.
Položaj: donja trećina rerne.
Vreme pečenja: oko 30 minuta.
Kada je pečena, izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva
Hleb i peciva