Šest belanaca umutite sa postepenim dodavanjem šest kašika šećera. Posebno sjedinite 1 kašiku brašna i 120 g mlevenih lešnika. Dodajte u umućena belanca i špatulom lagano promešajte. Kada se sve sjedinilo, dodajte po kašiku ulja i tople vode i još malo promešajte. Sipajte u dva kalupa prečnika 22 cm i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C, 14-15 minuta. Na isti način pripremite još dva patišpanja.
Stavite 300 ml mleka, šećer i vanilin šećer na vatru da provri. U odgovarajućem sudu sjedinite 150 ml mleka, žumanca, puding i gustin. Sipajte u provrelo mleko i, neprestano mešajući, skuvajte fil. Sklonite sa vatre i pokrijte rastegljivom folijom. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kada se ohladio, sjedinite ga sa umućenim maslacem. Fil podelite na 3 jednaka dela. U jedan deo dodajte otopljenu mlečnu čokoladu, a u drugi dodajte otopljenu crnu čokoladu.
Šećer istopite nasuvo, pa dodajte mlevene lešnike i promešajte. Odmah izručite na papir za pečenje i ostavite da se ohladi. Kada se šećer ohladio, u blenderu sameljite, ali ne skroz sitno. Slatku pavlaku mikserom umutite, dodajte joj aromu vanile i samleveni šećer. Promešajte.
Sve patišpanje izbockajte viljuškom, a onda sipajte po 2 kašike karamel preliva i premažite. Na tacnu stavite prvi patišpanj i premažite filom sa crnom čokoladom. Preko premažite trećinom 2. fila. Stavite drugi patišpanj, premažite filom sa mlečnom čokoladom i drugom trećinom 2. fila. Stavite treći patišpanj i premažite preostalim filom, kao i poslednjom trećinom 2. fila. Stavite i četvrti patišpanj i tortu prebacite u frižider na hlađenje.
Šlag penu, mleko i slatku pavlaku sipajte u odgovarajući sud. Mikserom umutite u čvrst šlag. Premažite tortu sa svih strana i dekorišite kakao mrvicama, ruzmarinom, narom i mandarinama.
Slični recepti
Torte
Torte
Torte