U činiji dobro pomešajte brašno sa suvim kvascem. Dodajte preostale sastojke i umutite mikserom (nastavci za mešenje) prvo kratko najmanjom, a potom 5 minuta najvećom brzinom, tako da dobijete glatko testo. Ostavite testo da odstoji pokriveno na toplom mestu, dok se vidno ne uveća. U međuvremenu obložite tepsiju papirom za pečenje, zagrejte rernu i pripremite nadev.
Isecite kačkavalj na 10 traka dužine oko 8 cm i 1 cm širine. Listove šunke prepolovite i tanko premažite senfom. Uvijte svaku štanglicu kačkavalja u polovinu lista šunke. Nadošlo testo na pobrašnjenoj radnoj površini podelite na 10 porcija i svaku oblikujte u rolnu dužine oko 11 cm. Svaku rolnu spljoštite tako, da bude široka oko 6 cm. Sada svaku rolnicu od šunke i kačkavalja umotajte jednom porcijom testa, pritom prvo krajeve testa preklopite preko nadeva, potom duge strane preklopite i pritisnite preko nadeva. Po potrebi valjanjem ih ponovo zaoblite.
Skuvajte vodu u dubokoj šerpi, skinite šerpu sa šporeta i pažljivo i polako dodajte sodu bikarbonu, jer kupka jako peni. Ostavite da se malo prohladi. Uz pomoć velike rupičaste kašike komade testa jedno za drugim potopite na oko 10 sekundi u kupku, dobro ocedite i direktno položite na tepsiju. Štanglice zasecite oštrim nožem 3 puta dijagonalno, pomoću četkice još jednom premažite kupkom, pospite kačkavaljem i stavite da se peče oko 20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni.
Pozicija rešetke: srednja
Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 200 °C
Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 180 °C
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva
Hleb i peciva