Sipajte kristal šećer i vodu u šerpu i mešajte na srednjoj vatri dok se šećer ne rastopi. Kada počne da ključa, dodajte limunov sok. Smanjite toplotu i kuvajte još 10 minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi.
Prosejte brašno i prašak za pecivo zajedno u posudu. Stavite jaje i kristal šećer u zasebnu posudu i mutite 3 minuta. Dodajte mleko, otopljeni puter, vanilin šećer, smešu brašna i mlevene orahe. Mutite 2 minuta manjom brzinom.
Podmažite pleh margarinom. Zagrejte pećnicu na navedenu temperaturu:
Rerna sa ventilatorom: 170°C.
Gornji i donji grejač: 180°C.
Prepolovite kore na dva dela po sredini, tako da dobijete 30 komada kora. Stavite 15 kora tako što ćete između svake namazati puter pre nego što ih stavite u pleh jednu po jednu. Preko njih rasporedite smesu za fil. Preostalih 15 kora stavite preko, tako što ćete ponovo jednu po jedno premazivati puterom. Oštrim nožem isecite na kvadratne ili romboidne oblike i ispecite.
Vreme pečenja: približno 40-45 minuta.
Ostavite baklavu 5 minuta nakon što je izvadite iz rerne i potom je prelijte hladnim sirupom. Sačekajte 5-6 sati, a zatim poslužite.
Slični recepti
Torte
Torte
Torte