Stavite kristal šećer i vodu u šerpu i mešajte na srednjoj vatri dok se šećer ne rastopi. Kada počne da ključa, dodajte limunov sok. Smanjite toplotu i kuvajte još 10 minuta. Sklonite ga sa šporeta i ostavite da se ohladi.
Prosejte brašno i prašak za pecivo zajedno u posudu i izmešajte. Dodajte mleko, jaje, ulje i limunov sok i promešajte. Pokrijte testo i ostavite ga da odstoji 10 minuta.
Podelite testo na delove manje od veličine oraha i razvaljajte ih dok ne dobijete 40 kora okruglog oblika. Razvijajte testo na površini po kojem ste posuli skrob, dok ne dobijete kore prečnika 14-15 cm. Uzmite 10 kora koje ste razvaljali jednu preko druge nakon što svaku pospete skrobom. Nakon toga, uzmite tih 10 kora i razvaljajte ih zajedno, tako što ćete iz napraviti da budu u veličini tepsije. Stavite ih na pleh i pospite orasima. Razvaljajte ostatak testa na isti način na koji ste pravili prve kore, s tim što ćete između kora posipati orahe i potom ih slagati jednu preko druge.
Prethodno zagrejte rernu na navedene temperature:
Rerna sa ventilatorom: 170°C.
Gornji i donji grejač: 180°C.
Nožem isecite baklavu na manje romboide. Istopite puter na laganoj vatri. Izvadite baklavu iz rerne i kašikom prelijte preko cele površine baklave. Pecite je na srednjoj rešetki rerne.
Trajanje pečenja: približno 35-40 minuta.
Ostavite baklavu 5 minuta nakon što je izvadite iz rerne i potom je prelijte hladnim sirupom. Sačekajte 5-6 sati, a zatim poslužite.
Slični recepti
Kolači
Kolači
Kolači