Pomešati žumanca, brašno i prašak za pecivo i rukama trljati sve dok se ne sjedine u vidu krupnih suvih mrvica (kao prezla). Tirit ostaviti da se suši preko noći. Suv tirit se može čuvati u frižideru nekoliko nedelja.
U šerpu sipati vodu, vanilin šećer i šećer. Kada provri ostaviti da vri 13 minuta. Kada je sirup skuvan dodati limun, sečen na kolutiće.
Pomešati tirit i orahe.
Ređati po tri kore za baklave i svaku premazati rastopljenim margarinom. Bogato posuti filom i črvsto umotati. Ponavljati proces dok se ne potroši sav materijal.
Iseći baklave na kolutove debljine 2-3 cm i ređati vertikalno u pleh. Preliti ostatkom margarina i staviti da se peče (suši) u rerni zagrejanoj na 220 stepeni, a onda odmah podesiti temperaturu rerne na 150 stepeni i peći 2 sata.
Vruću baklavu preliti hladnim sirupom i ostaviti da se potpuno ohladi, idealno preko noći.
Slični recepti
Kolači
Kolači
Kolači