Božićni začini su jednako važan deo praznične atmosfere koliko i lampice, jelke i nekoliko centimetara više oko struka. Začini za medenjake su, bez sumnje, neki od najpopularnijih božićnih začina, što uopšte ne iznenađuje jer sadrže sve sastojke potrebne za prazničnu atmosferu.
Đumbir ima oštar ukus koji podseća na limun. Sušeni koren đumbira se melje i koristi za pečenje.
Kora cejlonskog drveta cimeta se suši i umotava kako bi se dobili večno popularni štapići cimeta, dok se mleveni cimet obično dobija od kasija ili padang cimeta.
Neki ih vole, neki baš i ne. Međutim, postoji velika razlika između listova i semenki ove začinske biljke. Listovi korijandera nekima od nas imaju sapunjav ukus, dok sušene semenke imaju jedak, začinjen i intenzivan ukus koji daje poseban šmek i slatkim i pikantnim jelima.
Sušeni cvetni štapići drveta karanfilića imaju potpuno jedinstven, veoma intenzivan ukus. Medenjaci, slatke pite i božićni punč bili bi prava propast bez karanfilića! Ali budite pažljivi: koristite ih štedljivo, jer visok sadržaj esencijalnih ulja brzo nadvlada vašim čulima.
Proizveden od mladih semenki slatkastog i začinjenog ukusa, kardamon je naročito popularan kao začin za božićni punč, ali i mali prstohvat dodat u toplu čokoladu može da probudi praznično raspoloženje u vašim čulima.
Semenke drveta muskatnog oraha koje prvenstveno raste u tropskim predelima. Najveći proizvođač je Grenada, ostrvo u Antilima. Muskatni oraščić ima jak, blago orašast ukus.
Sušene nedozrele bobice drveta pimenta imaju jak, aromatičan ukus i čine osnovnu komponentu večno popularnih medenih kolača ili medenjaka.
2 kafene kašike đumbira
3 kafene kašike cimeta
1 kafena kašika pimenta
1/2 kafene kašike muskatnog oraščića
1/2 kafene kašike kardamona
1 kafena kašika karanfilića
Iako su ovo osnovni sastojci, mnoge porodice imaju svoje tradicionalne recepte za medenjake koji neizostavno uključuju i nekoliko tajnih sastojaka.
Sledeći, na primer, su veoma ukusni:
Mahune vanile se suše u nekoliko faza, dok se za pečenje najčešće koriste samo sastrugane semenke iz mahune.
Zvezdasti anis je plod malog zimzelenog drveta iz porodice magnolija. Kao i slatki koren, njegov ukus podseća na ukus anisa i često se koristi za pripremu božićnog punča i čaja.
Biljka anisa rađa sitne zelene semenke koje imaju blagi ukus slatkog korena kada se osuše.
Bez obzira da li ste u Engleskoj, Švedskoj ili Nemačkoj, nema Božića bez medenjaka. Oni su ključni sastojak Božića, baš kao i božićna jelka i sjaj u očima dece. Tipična mešavina tradicionalno uključuje cimet, karanfilić, piment, korijander, đumbir, kardamon i muskatni oraščić.
Tradicionalna kora za pite puni se suvim voćem, jabukama, suvim grožđem i orašastim plodovima koji su prethodno natopljeni u predivne božićne ukuse: cimet, karanfilić i muskatni oraščić obezbeđuju tačno onu dozu veselja koja je potrebna.
Ušećereni đumbir udružuje snage sa cimetom i muskatnim oraščićem dajući bogati ukus kolačiću bez kog je Božić nezamisliv, barem u SAD-u.
Božićni puding je tradicionalno jelo u Ujedinjenom Kraljevstvu, a pravi se od suvog voća, orašastih plodova, začina, jaja, hleba i loja. Nakon što se okrene naopačke, preliva se brendijem. Prema tradiciji, u kolač se sakriva srebrni novčić, a onaj koji ga nađe će se prema predanju oženiti ili udati tokom sledeće godine.
Brojni začini, kao što je piment, razvijaju pun ukus tek kada se samelju, što se lako može uraditi u kamenom avanu. Jednostavno stavite bobice pimenta u kamenu posudu i sameljite ih laganim pokretima udaranja.
U postupku infuzije, začini ne ostaju u tečnosti, već samo oslobađaju svoj ukus i potom se ponovo uklanjaju. Najlakši način je da ih stavite u kesicu ili cediljku za čaj, da ih ostavite da se natope ili zagreju pa ih potom izvadite.
Neke začine možete jednostavno dodati u testo ili ih možete koristiti kao dekoraciju za preliv. Zvezdasti anis, štapići cimeta i mahune vanile su posebno atraktivni, ali čak i suvo grožđe koje podseća na iglice jele može da čini praznični ram za tortu.
Začini su odličan dodatak konzervisanom voću. Bilo kao fil za kolač ili desert ili kao božićni punč. Ako pravite kolače i deserte, stavite začine i voće da se duže kuvaju zajedno. Masa će se zgusnuti i ohladiti. Ako pravite božićni punč, kuvano vino ili cider, dodajte začine i voće u topao alkohol i održavajte ga toplim kako alkohol ne bi ispario.
Ovaj božićni punč koji nam dolazi iz Švedske će sigurno zagrejati vaše ruke i dodati boju vašim obrazima u rekordnom roku. Kardamon, cimet, karanfilić, suvo grožđe i suve smokve su tu da šire radost zajedno sa crnim vinom i brendijem. Šta drugo reći osim ‘Skøl!’
Kada je reč o kuvanom vinu, poenta je da se oseća voćno vino, ne suviše crno, uprkos svim intenzivnim božićnim začinima, što znači da samo vino treba da bude jakog ukusa. Tradicionalno nemačko kuvano vino (Glühwein) sadrži karanfilić, piment, zvezdasti anis, cimet, semenke korijandera, anis i sveže narandže. Ništa ne miriše na Božić kao to!
Ovo vruće piće od jabuke ima sve - barem kada je reč o začinima. Cimet, muskatni oraščić, karanfilić i vanila udružuju snage sa narandžama i javorovim sirupom. Na vama je da odlučite da li želite da koristite vino ili bezalkoholni sok za vaš punč od jabuke - u svakom slučaju će mirisati na Božić.
Naravno, svi znamo šta je začinjena kafa: kafa, toplo mleko i mnogo začina - pravi užitak! Ali još je bolja kada joj se doda malo cuge! Jednostavno dodajte malo ruma ili amareta i vaša začinjena „pripita“ kafa je spremna.
Začini su odličan poklon, a ono što je najbolje je da sa njima ne možete promašiti. Ako vaš kolega iznenada postane vegan, sa začinima može da postigne sve što postiže prijatelj poštar koji nikada ne odbija dobar odrezak.
„Pogrešni začini su jednako bolni kao pogrešne note.“
(Đoakino Rosini)
Ne slažu se svi začini jedni sa drugima. Ako se udruže sa odgovarajućim partnerom, uspešan spoj može da dovede do prelepih božićnih aroma i da podigne prazničnu atmosferu koja ne bi postojala bez svetlosti sveća i prazničnih poslastica. Zato vam donosimo spisak neodoljivih spojeva iz snova.
Savršeni za guščetinu, pečenu prasetinu ili supu od kestena
1 kafena kašika korijandera
2 lovorova lista
1 kafena kašika kleke
1 supena kašika crnog bibera
1 kafena kašika semenki komorača
1 kafena kašika pimenta
Bez obzira da li pravite kuvano vino, glog ili vrući cider, ovi začini će se pobrinuti da prepoznatljiv ukus i prelepu aromu - a odlični su i u voćnom čaju.
2 štapića cimeta
1 supena kašika karanfilića
3–4 zvezdasta anisa
Kora narandže i limuna
Koriste se, naravno, za ukusne pečene jabuke, ali se takođe mogu dodati u slatki sos od jabuka koji se služi sa sladoledom od vanile ili u ljuti sok od jabuka za jači ukus.
Seme iz štapića vanile
2 supene kašike braon šećera
1 supena kašika karanfilića