Flag

KUVANJE SA DECOM

Slatka školica
Dr. Oetker

Picture -

Dobro došli u Slatku školicu

Da samo znate koliko je Lenka uživala dok je pravila Limun keksiće! Njenoj sreći nije bilo kraja! Kao i ranije, bilo nam je pravo zadovoljstvo družiti se sa njom u kuhinji!

Kada smo pravili roze cheesecake prošli put, baš smo vam pisali o tome koliko je za decu boja magična. Ako ne znate kako da ih uvučete u kuhinju, samo im obećajte šareniš i doleteće! Rekli smo juče Lenki da ćemo praviti keksiće zajedno, a ona je već u tom trenutku zamislila koje će sve boje da stavlja, koliko šarenih mrvica i naravno, koliko će keksića sama da pojede.

Opet je skoro sve sama uradila. U nekim koracima smo joj mi pomogli jer nismo hteli da ona sama koristi mikser, pa smo na primer, puter mi delimično sjedinili sa šećerom kao i kasnije onaj deo sa brašnom dok nismo formirali testo koje je ona posle mesila. Verujte nam na reč, ništa ne može da se meri sa pravljenjem keksića! Tri sata koncentracije, uživanja i cvrkutanja – nekada nam svima baš to treba!

Maloj Lenki i njenoj mami su ovi recepti savršeno legli, jer usled ovog čudnog perioda, odrađujući hiljadu usputnih stvari, ponekad svi zaboravimo da budemo zajedno baš onako kako treba! Nama je bilo itekako zanimljivo ponovo družiti se sa njima u kuhinji!

Limunasti keksići

Za testo:
200 g omekšalog putera
⁠100 g Dr. Oetker Limun šećera u prahu
⁠1 žumance
⁠1 kašika Dr. Oetker Arome vanile
⁠1 kesica Dr. Oetker Vanilin šećer
⁠300 g mekog brašna T400

Za glazuru:
⁠Sok od jednog manjeg limuna
⁠100 g Dr. Oetker Limun šećera u prahu
⁠150g šećera u prahu (možda će trebati i nešto više)

Dekoracija:
Dr. Oetker Boja za kolače crvena
⁠Dr. Oetker Dekor šarene mrvice
⁠Dr. Oetker Dekor mix perle

Priprema:

Omekšali puter pomešajte sa limun šećerom u prahu tako da dobijete ujednačenu gustu smesu. Možete koristiti i mikser, ali i špatula će uraditi posao. Zatim, dodajte žumance, aromu vanile i vanilin šećer pa ponovo dobro izmešajte da sve sjedinite. Dodajte brašno i zamesite testo. Malo ga rastanjite dlanovima pa uvijte u prozirnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta.

Picture - Limunasti keksići

Picture - Limunasti keksići

Picture - Limunasti keksići

Picture - Limunasti keksići

Picture - Limunasti keksići

Za to vreme rernu zagrejte na 180 stepeni, a 2 pleha obložite papirom za pečenje. Testo izvadite iz frižidera. Treba da bude čvršće nego kada ste ga stavili ali nema potrebe da bude potpuno stegnuto, posebno ako oklagijom treba da ga razvlače deca - biće im previše tvrdo. Dakle, 20-30 minuta, ne duže. Na pobrašnjenoj radnoj površini rasklagijajte na debljinu od oko 5-6mm. Vadite pobrašnjenim kalupima oblike i ređajte ih na plehove.

Picture - Limunasti keksići

Picture - Limunasti keksići

Picture - Limunasti keksići

Keksiće pecite ne duže od 8 minuta, da ne bi potamneli. Već posle 6 minuta proverite da li su ivice porumenele. Ako jesu, izvadite iz rerne. Ohladite keksiće na plehu 20-ak minuta, dok pripremite glazuru. Limun šećer u prahu pomešajte sa limunovim sokom, pa postepeno dodajte ostatak šećera u prahu. Dobro izmešajte nakon svakog dodavanja i obavezno pripremite malo više šećera jer će možda zafaliti (sve zavisi od količine soka od limuna).

Podelite glazuru na nekoliko delova pa obojite svaki različito i stavite u kesice za dekorisanje. Vrhove uvrtite, presavijte i zavežite gumicom da bi i vama i deci bilo lakše.

Picture - Limunasti keksići

Picture - Limunasti keksići

Ohlađene keksiće šarajte i ukrašavajte mrvicama i perlicama.

Picture - Limunasti keksići

Picture - Limunasti keksići

Picture - Limunasti keksići

Picture - Limunasti keksići

Picture -

Uživajte u šarenim i slatkim trenucima sa svojim mališanima!

Dr. Oetker & Milin Kuvar