Flag

Zlatno srebrni kolač

1 kolač
Srednje teško
40
Otmeni kolač sa voćnim ukusom i prelivom.
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Što je jača boja žumanaca, to će zlatnija biti boja testa. Koristite domaća jaja. Dobro umotan kolač ostaće svež 2-3 dana.
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Zlatno testo
125 gmargarina ili maslaca
160 gšećera
5 komadažumanca
250 gpšeničnog brašna
2,5 kašičiceDr. Oetker Prašak za pecivo
125 mlmleka
Srebrno testo
5 komadabelanaca
1 kašikašećera velika
125 gmargarina ili maslaca
200 gšećera
125 mlmleka
250 gpšeničnog brašna
2,5 kašičiceDr. Oetker Prašak za pecivo
150 goljuštenog, mlevenog badema
Preliv
75 gšećera u prahu
1 - 2 kašika/esoka od limuna velike
75 gšećera u prahu
1 - 2 kašika/esoka od pomorandže velike
Picture - Dr. Oetker Prašak za pecivo
Picture - Dr. Oetker Prašak za pecivo
1

Za zlatno testo mikserom (nastavci za mućenje) penasto umutite maslac ili margarin, muteći najvećom brzinom. Postepeno dodajte šećer i mešajte dok ne dobijete povezanu smesu.Umešajte žumance po žumance. Pomešajte brašno i prašak za pecivo, prosejte, pa umešajte naizmenično s mlekom u dva navrata, muteći srednjom brzinom.

2

Za srebrno testo čvrsto umutite belanca sa velikom kašikom šećera, tako da zarez nožem ostane vidljiv. U drugoj posudi mikserom penasto umutite maslac ili margarin. Postepeno dodajte šećer i mešajte dok ne dobijete povezanu smesu. Umešajte mleko. Pomešajte brašno s praškom za pecivo, prosejte, pa umešajte naizmenično s bademima iz dva puta, muteći srednjom brzinom. Na kraju umešajte sneg od belanaca.

3

Zlatno testo sipajte u duguljasti kalup ili kalup za kuglofe (prečnika 26 cm) i poravnajte. Po njemu pažljivo rasporedite srebrno testo i takođe ga poravnajte. Stavite kalup na rešetku u rerni.

Pozicija rešetke: srednja

Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 180 °C

Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 160 °C


Kolač ostavite još oko 5 minuta u kalupu, potom ga odvojite od kalupa, iskrenite na rešetku za kolače i ostavite da se hladi.

4

Za preliv po 75 g šećera u prahu pomešajte sa sokom od limuna i sokom od pomorandže tako da ne dobijete previše gust preliv. Pomoću četkice za kolače premažite kolač.

  • Što je jača boja žumanaca, to će zlatnija biti boja testa. Koristite domaća jaja. Dobro umotan kolač ostaće svež 2-3 dana.