Flag

Uskršnja pletenica

1 kolač
Srednje teško
40
Pripremite pletenicu od kvasnog testa.
Sastojci
Priprema
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Tepsija
papir za pečenje
Kvasno testo
175 mlmleka
80 gmargarina ili maslaca
500 gpšeničnog brašna
1 kesicaDr. Oetker Suvi pekarski kvasac
100 gšećera
1 kesicaDr. Oetker Vanilin šećer
rendana kora limuna (1/2 limuna)
1 komadjaje
1 komadbelance
100 gsuvog grožđa (po želji)
Dodatno
1 komadžumance
1 kašikamleka
malobadema seckanog
malošećera krupnog
Picture - Dr. Oetker Suvi pekarski kvasac
Picture - Dr. Oetker Vanilin šećer
1

Priprema

Zagrejte mleko i otopite maslac ili margarin u njemu.

2

Kvasno testo

Sipajte brašno u činiju. Pomešajte sa suvim kvascem, dodajte preostale sastojke, sve osim suvog grožđa, i mikserom (nastavci za mešenje) kratko mešajte najmanjom brzinom, potom 5 minuta najvećom brzinom, tako da dobijete glatko testo. Po želji dodjate suvo grožđe. Pokrijte testo i ostavite da odstoji na toplom mestu, sve dok se vidno ne uveća. U međuvremenu obložite tepsiju papirom za pečenje.Testo na blago pobrašnjenoj radnoj površini još jednom dobro promesite i podelite na 3 dela jednake veličine. Svaki deo razvucite u sajlu dužine oko 40 cm. Položite sajle na tepsiju i ispletite u pletenicu. Ostavite pletenicu da odstoji pokrivena dok se vidno ne uveća.

Pozicija rešetke: donja trećina

Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 180 °C

Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 160 °C

3

Umutite žumance sa mlekom i time premažite pletenicu. Pospite bademima i šećerom.


Prevucite pletenicu sa papirom za pečenje na rešetku i ostavite da se ohladi.