Flag

Šarlota od jagoda

1 kolač
Teško
40
Brza priprema ukusnog recepta od jagoda.
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Da bi folija bolje prijanjala za kalup, pre oblaganja ga možete malo podmazati. Šarlotu možete da pripremite i dan ranije.
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Tepsija (40 x 30 cm)
malo masnoće
papir za pečenje
Četvrtasti kalup (25 x 11 cm)
prozirna folija
Biskvitno testo
3 komadajaja
100 gšećera
1 kesicaDr. Oetker Vanilin šećer
50 gpšeničnog brašna
na vrh nožaDr. Oetker Prašak za pecivo
25 gDr. Oetker Gustin
Fil
150 gmarmelade od jagoda
250 gjagoda
4 lista/listovaDr. Oetker Želatina u listu beli gold
150 mljogurta ()može i sa ukusom vanile
50 gšećera
200 gslatke pavlake
Dodatno
100 gmarmelade od kajsija
3 kašika/evode
Picture - Dr. Oetker Vanilin šećer
Picture - Dr. Oetker Prašak za pecivo
Picture - Dr. Oetker Gustin
Picture - Dr. Oetker Želatina u listu beli gold
1

Pripremite

Zagrejte rernu. Podmažite tepsiju (40 x 30 cm) i obložite tepsiju papirom za pečenje, pritom papir savijte na otvorenoj strani tepsije oblikujući rub.

2

Biskvitno testo

Mikserom (nastavci za mućenje) penasto umutite jaja, muteći najvećom brzinom oko 1 minut. Postepeno dodajte šećer i vanilin šećer i dodajte u smesu u roku od 1 minuta, pa smesu mutite još 2 minuta. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i gustinom, prosejte i sjedinite sa smesom muteći kratko najmanjom brzinom. Testo poravnajte u tepsiji. Stavite odmah da se peče.

Pozicija rešetke: srednja

Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 200 °C

Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 180 °C


Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne. Biskvit pažljivo odvojite, istresite na šećerom posuti papir za pečenje, a papir za pečenje sa kojim se biskvit pekao ne skidate i ostavite pecivo da se ohladi. Sada pažljivo skinite papir za pečenje i preostalu „kožicu". Sa kraće strane biskvitne ploče odsecite 11 cm široku traku i pripremite je za donju koru.

3

Jagoda-jogurt fil

Provucite marmeladu kroz sito, time premažite biskvit i pažljivo umotajte u rolat. Isecite rolat na 17 kriški debljine dobrih 1 cm. Četvrtasti kalup obložite što je moguće ravnije prozirnom folijom. Obložite dno i bočne strane kalupa sa po 5 kriški rolata, na kraće strane stavite po jedno parče. Jagode operite, očistite i sitno iseckajte. Potopite želatin prema uputstvu. Pomešajte jogurt sa šećerom. Umutite slatku pavlaku. Rastvorite želatin prema uputstvu sa ambalaže. Prvo sjedinite 4 kašike jogurt smese sa želatinom, potom pomešajte sa preostalim jogurtom. Kada smesa počne da se želira, sjedinite sa slatkom pavlakom. Na kraju dodajte jagode. Fil pažljivo sipajte u pripremljeni kalup, poravnajte i preklopite trakom od biskvita, koju ste ostavili po strani. Pažljivo pritisnite i ostavite da stoji u frižideru najmanje 2 sata. Istresite tortu na tacnu i pažljivo skinite foliju. Provucite marmeladu od kajsija kroz sito, pomešajte sa vodom i kratko prokuvajte. Pomoću četkice premažite ceo kolač.

  • Da bi folija bolje prijanjala za kalup, pre oblaganja ga možete malo podmazati. Šarlotu možete da pripremite i dan ranije.