Flag

Kolač sa medom i začinima

1 kolač
Srednje teško
40
Zimski kolač sa medom i začinima.
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Umesto da kolač ukrašavate belom čokoladom, možete ga ukrasiti jezgrima oraha ili seckanim orasima.
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Tepsija (40 x 30 cm)
malo masnoće
Mućeno testo
250 gmeda
150 gmekog margarina ili maslaca
100 goraha
1 komadjabuka
1 kesicazačina za medenjake
1 kesicaDr. Oetker Burbon vanila aromatizovani šećer
3 komadajaja
375 gpšeničnog brašna
3 ravne kašičiceDr. Oetker Praška za pecivo
2 ravne kašičicesode bikarbone
Premazivanje
3 kašika/emarmelade svetle, npr. narandže ili kajsije
Glazura
250 gčokolade za kuvanje
2 kašika/ejestivog ulja npr. suncokretovo
25 gbele čokolade
Picture - Dr. Oetker Burbon vanila aromatizovani šećer
Picture - Dr. Oetker Praška za pecivo
1

Priprema

Za testo otopite med i maslac u šerpi, mešajući, na tihoj vatri. Sipajte u činiju i ostavite da se ohladi. Sameljite orahe. Podmažite tepsiju, stavite ram (40 x 30 cm) na tepsiju i zagrejte rernu. Kada se smesa od masnoće i meda ohladi, oljuštite i očistite jabuku i grubo je izrendajte.

2

Mućeno testo

U smesu od meda i masnoće umutite začin za medenjake i Burbon vanila aromatizovani šećer. Na svakih ½ minuta dodajte po jedno jaje, muteći najvećom brzinom. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom, prosejte i dodajte u umućenu smesu iz dva puta, muteći srednjom brzinom. Na kraju umutite mlevene orahe i rendanu jabuku. Testo sipajte u tepsiju i poravnajte. Stavite da se peče.

Pozicija rešetke: srednja

Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 180 °C

Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 160 °C


Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne. Provucite džem kroz sito i time premažite kolač pomoću četkice. Ostavite kolač da se ohladi u tepsiji na rešetki za kolače.

3

Glazura

Grubo usitnite čokoladu za kuvanje, i otopite je na tihoj vatri, na pari, zajedno sa malo ulja. Time premažite kolač. Belu čokoladu grubo usitnite i sipajte u kesicu za zamrzivač. Dobro zatvorite kesicu i stavite je u vrelu vodu, kako bi se čokolada otopila. Odsecite sasvim mali ćošak i nanesite je u ravnomernim, paralelnim linijama na još vlažnu crnu čokoladu, s leva na desno. Uz pomoć drvenog štapića razvucite linije naizmenično jednu odozgo na dole, sledeću odozdo na gore, tako da nastanu talasi. Ostavite čokoladu da se stegne. Isecite na parčiće željene veličine i čuvajte u kutiji sa poklopcem.

  • Umesto da kolač ukrašavate belom čokoladom, možete ga ukrasiti jezgrima oraha ili seckanim orasima.